tuinbeelden

Tuinbeelden

Tuinbeelden

Er zijn vele redenen om de tuinbeelden of grote cementsculpturen van Nathan Lateur niet alleen aardig te vinden. Hij slaagt erin klassieke samenhang van mythologische figuren een ludiek tintje te geven. Zijn creativiteit is geestig verpakt in een flinke hoeveelheid naïviteit en luciditeit.

Doch de kwaliteit van het werk zit vaak in de levendige uitdrukking van de tuinbeelden. Met een minimum aan materialen zet hij een schitterende creatie neer, al of niet geïnspireerd op de dierenliefde van de opdrachtgever. Nathan is niet de dierenarts die vanuit een tekenstudio ontwerpen op papier zet. Hij boetseert zijn figuren intuïtief. Met kippengaas en polystyreenschuim legt hij basisvormen vast.

Door gebruik te maken van deze technieken blijven de beelden hol en worden ze niet te zwaar. De vormen worden dan ingestreken met een specie, samengesteld uit portland cement, zand en schelpenkalk. De definitieve vorm wordt laag na laag opgebouwd en geboetseerd in de juiste plooien. Terwijl de specie vochtig gehouden wordt, krijgen details hun definitieve plaats en wordt het geheel gladgestreken.

Later werd de specie verfijnd door gebruik te maken van gemalen steen en ongebluste kalk, waardoor de beelden een zachter en gladder uiterlijk krijgen en mooier verouderen. Het is de patina die na verloop van tijd de beelden prachtig laat integreren in hun omgeving. Hoewel de grijze natuurtinten van cement en steen beeldig zijn, laat Nathan zich ook verleiden om zijn figuren te bewerken met okerkleuren of siennarood. De beelden, alleen verkrijgbaar op bestelling, zijn monoblokken en wegen algauw 80 tot 200 Kg naar gelang de afmetingen en de ingewikkeldheid van de figuur.

tuinbeelden in ferrocement

tuinbeelden

meer foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.