Restauratie van een beschadigde houten trap

beschadigde houten trap
Een steek van de trap voor restauratie

Situatie bij aanvang

Men vroeg ons voor de herstelling van een bouwvallige trap in een huis in de Gentse wijk Heirnis. De vorige eigenaars hadden het volledige pand in een erbarmelijke toestand achtergelaten. Het budget bestemd voor de herstelling van de trap was dus beperkt. Toch wensten de nieuwe bewoners een veilige én mooie oplossing passend in de vroeg 19de-eeuwse stijl van het gebouw. Het gebruik van zandstralen om oude verflagen te verwijderen tast op heel wat plaatsen het hout aan. Schuren en afkrabben van het houtoppervlak daarentegen ware wellicht een zachtere aanpak geweest, weliswaar meer tijdrovend.

Atelier werk

Tijdens het opmeten van de schade stelden we veel gebroken en verdwenen balusters en spijlen vast. Bij verschillende wrongen was bovendien de stokschroef afgebroken. Tevens ontbrak een metalen verbinding tussen de leuning en de trapboom.

Het gros van het werk werd in ons atelier uitgevoerd. We maakten acht nieuwe balusters in sipo hout. We moesten veel beuken spijlen met een scherp en vrij ingewikkeld profiel stuk voor stuk kopiëren op de draaibank — een tijdrovende karwei. Tot slot vroegen de vijf oude wrongen met hun stokschroef om heel wat aandacht en verzorging. Bovendien was bij twee leuningen de stokschroef door het hout gescheurd. Met een ingelijmd stuk hardhout verkregen we opnieuw de nodige stabiliteit.

Voor de ontbrekende metalen steun vonden we geen analoog model en dus ontwierpen we zelf een gelijkaardig stuk om de leuning aan de trapboom te verbinden.

Op de werkvloer

Voor het fixeren van de spijlen in de trapboom en de leuning gebruikten we een ijzersterke lijm op basis van MS polymeer (Parabond 700). Tenslotte schuurden we alle oneffenheden weg, werd alles geplamuurd en opnieuw geschuurd.

Restauratie

Na de geslaagde renovatie wacht de nieuwe eigenaar nu nog een hele klus om de zes trapdelen vakkundig te schilderen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.